headerphoto

Welkom bij Drs Louis Wetzels Fistels

 

Fistels ( = pijpzweer ) :

Een fistel of pijpzweer is een chronisch ontstekingskanaal van een niet - genezen perianaal abces. De fistel of pijpzweer vormt een onnatuurlijke verbinding tussen het anale kanaal en de huid. Ze kunnen zijgangen hebben met elk een eigen fistelopening in de huid.

De meest gebruikte indeling van de perianale fistels is de indeling van Parks:

 1. 1.Subcutane fistel: loopt vanuit een slijmbeurs in de anus, subcutaan naar de perianale huid.
 2. Submuceuze fistel: loopt vanuit submucosa naar de overgang tussen anus en huid.
 3. Intersphinctaire fistel: loopt vanuit de ruimte tussen de in- en uitwendige sluitspier naar de overgang van anus en huid.
 4. Transsphinctaire fistel: loopt vanuit de submucosa dwars door sluitspieren naar de perianale huid.
 5. Extrasphinctaire fistel: loopt vanuit de endeldarm boven de sluitspieren, door de musc, levator ani naar beneden naar de perianale huid.

Welke symptomen geeft een fistel ?

 • Pusproductie vanuit de perianale fistel.
 • Voorgeschiedenis van telkens terugkomende abcessen.
 • Pijn rondom de anus.
 • Deze pijn verergerd bij het zitten en bij de ontlasting.
 • Eventueel koortsperiodes  met koude rillingen en algemeen malaisegevoel.

Door een buigbare knopsonde in te brengen in een uitwendige fistelopening, kan men al tastend met een in de anus aangebrachte vinger voelen hoe de fistelgang loopt. Een inwendige fistelopening zoekt men met de proctoscoop of het anale speculum, m.b.v. een 180 graden gebogen knopsonde.

Men kan zich echter ook een beeld vormen van het verloop van de fistelgangen door middel van :

 1. endo - echografie van het anale kanaal.
 2. beeldvorming door fistulografie met contrast of inspuiting met methyleenblauw.
 3. eventueel sigmoido- of coloscopie, coloninloopfoto, darmpassagefoto. 

 

Bij een perianale fistel is er op een of enkele centimeters van de anus een fistelopeningetje te zien met enige roodheid in de omgeving. Bij het rectaal toucher komt er soms enig pus te voorschijn. Niet zelden is eer een streng te voelen die lijdt naar de inwendige opening van de fistel in een crypte. Fistels in het ventrale deel (voorzijde) van de anus zijn vaak direct en hebben een kort kanaal, ook in de voorkant van de anus.
Fistels in het dorsale deel (achterzijde) hebben vaak een veel langer kanaal. De inwendige opening bevindt zich in de mediale lijn aan de achterzijde, maar er kan een uitgebreide fisteling bestaan naar beide zijkanten.

Therapie:

De fistel kan operatief behandeld worden (de zgn. fistelectomie);
Hierbij vindt er een excisie plaats van de complete fistel na het opspuiten van kleurstof. Hierna dient het opengelaten gebied per secundam te genezen.
Bij de operatieve methodes bestaat natuurlijk altijd het gevaar dat zenuwen, bloedvaten maar vooral natuurlijk de sluitspieren beschadigd raken. Ook kan er een recidief fistel optreden wanneer bij de fistelectomie een zijtak van de fistelgang blijft zitten.

De techniek die door ons het meest gebruikt wordt bij de behandeling van fistels is de zgn. Seton-methode. Hierbij wordt een niet resorbeerbare draad d.m.v. een sonde door de fistelgang geleid. De sonde met de draad komt via de fistelgang dan door een andere opening of via de anus naar buiten. Het Seton-draadje wordt dichtgeknoopt. Het Seton-draadje zorgt ervoor dat pus altijd kan afvloeien via de fistelgang zodat de kans op het vormen van nieuwe fistelgangen en of abcessen zo veel mogelijk wordt beperkt.

Nu moet de patiënt elke dag aan dit draadje trekken (tractie), waardoor het langzaam door de weefsels snijdt. Achter het draadje granuleert de fistelgang langzaam dicht met nieuw granulatieweefsel. Op den duur trekt de patiënt het draadje eruit en is de fistel genezen.

Heeft u dergelijke klachten dan is het de hoogste tijd voor een bezoek aan een van de praktijken van Dokter Wetzels! Er zijn diverse oplossingen voor deze problemen.

 

dokter Wetzels aan het werk dokter Wetzels aan het werk

 

Dokter Wetzels is een volgeling van dokter van der Molen uit Terwolde en heeft op zijn beurt in Wenen en Rozenburg (Oostenrijk) gedurende enkele jaren flebologen en proktologen opgeleid. Hij vertelt: “De meeste mensen met anale klachten behandelen zichzelf met zetpillen en zalven, die ze bij de drogist of in de apotheek zonder recept kunnen verkrijgen.

Een groot deel van deze mensen raakt door deze zelfmedicatie hun klachten kwijt. De meeste anale klachten worden echter
niet opgelost door het eindeloze gebruik van zogeheten aambeienzalven en zetpillen. Zij kunnen hoogstens tijdelijke verlichting van een aantal klachten geven.

 

Wise Words

Wacht niet te lang en voorkom veel problemen later....

Aambeien & Spataderen

Dokter Louis Wetzels
werkt als proktoloog en
fleboloog in verschillende praktijken, verspreid over het hele land:

dokter wetzels

In de praktijk betekent het dokter Wetzels zich naast de proktologie (leer van de endeldarm) ook flebologie
(aderkunde). Dit vakgebied omvat de behandeling van onder meer spataderen en open benen.

 

In de poliklinieken worden behandeld:

Flebologie:
Spataderen
Haarvaatjes (Bezenreizer)
Open benen (ulcus cruris)
Trombosebenen
Aderontstekingen
Lymfoedeem
Bloedvatvernauwing

Proktologie:
Aambeien
Fistels
Aarseczemen
Anale abcessen
Aarsscheur
Darmontstekingen
Spastische darmen
Aarsjeuk
Aarsverzakkingen
Anale wratten
Obstipatie

Neuraal therapie:
Pijnklachten
Gewrichtsklachten
Bloedvatvernauwing